Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Mallorcas majestätiska katedral

03/10/2014

Mallorcas majestätiska katedral

Mallorcas kultur

Ett av Palmas mest utmärkande landmärken är den magnifika katedralen La Seu. Trots att katedralen ligger otroligt centralt, och är en av de byggnader som verkligen står ut när man låter ögat svepa över stadens siluett så är det många som endast sett utsidan av denna fantastiska katedral. Nedanför katedralen så finns en liten park, med en fontän, samt en svandamm som är avslappnande att strosa runt i, och ger en harmonisk känsla med det porlande vattnet och den prunkande grönskan som omger en. Men trots att katedralens utsida är väldigt vacker så går den inte att jämföra med insidan.

Historien berättar att kungen Jaime den Förste (även känd som Jaime Erövraren), råkade ut för en hemsk storm ute till havs på hans seglats mot Mallorca. Han bad till Gud att denne skulle rädda honom och hans män, och om han skulle klara sig oskadd genom stormen så skulle han upprätta en magnifik kyrka till ära för Jungru Maria. På nyårsdagen år 1230, när Kung Jaime besegrat Palma, och dess dåvarande arabiska befolkning, så lades den första grundstenen till katedralen symboliskt på platsen som upptogs av stadens största moské. Arbetet med katedralen fortsatte i 400 år – och var tvungen att återupptas år 1851 efter att en stor jordbävning skakat sönder den främre delen på västra sidan av katedralen. Fler detaljer lades till under 1900-talet av den kända katalanska arkitekten Antoni Gaudi, som främst är känd för att ha lämnat sitt arkitektoniska avtryck i Barcelona genom bland annat Parc Güell och den fantastiska kyrkan La Sagrada Familia. År 1931 förklarades La Seu ett historiskt monument.

Som besökare går man in genom en sidodörr, och genom ett litet muséeum där katedralen visar upp olika värdefulla objekt som donerats och använts i mässorna tidigare. Det är en imponerande samling, så missa inte de gigantiska kandelabrarna i silver eller helgon-relikerna. Lägg också gärna lite tid på att utforska detaljer i tak och på väggar. Katedralen är otroligt detaljerad, och i synnerhet de mindre rummen som muséeumet ligger i.

När man kommer in i själva katedralen så är det första man märker utrymmet. Det är så stort, och man känner sig så liten. Det andra man lägger märke till är de fantastiska fönstren, och kanske allra mest det stora rosettfönstret. Detta är ett av världens största rosettfönster, då det är 12 meter brett, och består av inte mindre än 1 236 bitar handfärgat glas. När solen lyser in genom detta fönster så är det svårt att inte bli åtminstone lite religös.

Ser man sig om i katedralen så märker man att den är än mer full av detaljer än delen där museeumet ligger. Man hittar också hyllningar till Jungfru Maria runt om i katedralen, i de fantastiska fönstrena och på några av de olika helgonaltare som finns runtom i katedralen.

Är man intresserad av Gaudis verk så är det framme vid altaret man ska kika. Där hänger en stor kandelaber gjord av smidesjärn designad av arkitetkten. Ett av hans mer kontroversiella verk, ”Crown of Thorns” är upphängd ovanför altaret, och är endast tillverkad av kartong och kork, vilket man inte riktigt tror på när man ser det.

Om Gaudis kontroversiella verk inte skulle vara nog för att gå igång snacket i och kring katedralen så behöver man inte ta sig långt. Kikar man till höger, i den högra absiden i katedralen så hittar man ännu ett omtalat och kontroversiellt verk, denna gången av en lokal mallorkinsk konstnär, Miguel Barcelo. Hela den högra absiden täcks att ett modernt konstverk i keramik. Här snackar vi om en yta på cirka 300m2. Om konstverket passar in, om man tycker om det eller inte finns det skilda meningar om. Konstverket återger den evangeliska historien om multiplikationen av bröden och fiskarna samt bröllopet i Kana (där vin förvandlas till vatten). Största fokus läggs dock på symboliken kring den uppståndne Kristus.

Vi råder besökare till katedralen att tänka på hur de är klädda innan de bestämmer sig för att kliva in. Med respekt för den katolska religionen, och de personer inne i kyrkan som inte är där i egenskap av besökare utan som utövare av religion så ska man se ren och prydlig ut, och ha täckta axlar. Fotografering är tillåtet, men inte med blixt. Besökare mottas under veckodagar samt Lördagar, men tillåts ej på Söndagar.

Öppettider för besökare:

1 April - 31 Maj samt Oktober:

Måndag till Fredag 10:00 - 17:15

1 Juni - 30 September:

Måndag till Fredag 10:00 - 18:15

2 November - 31 Mars:

Måndag till Fredag 10:00 - 15:15

Året runt:

Lördagar 10:00 - 14:15

Om du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.comså hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!


Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts