Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Mallorcas ”Moros y Cristianos” fiestas

08/05/2014

Mallorcas ”Moros y Cristianos” fiestas

Mallorcas kultur

Du har säkert hört talas om dom många olika_fiestas_som firas runt om i Spanien. Du känner nog till de mest kända som ”Los Sanfermines” i Pamplona där de modigaste (eller galnaste) människorna springer framför tjurar (det som kallas ”encierros”) eller den populära ”La Tomatina” festen i Buñol, där varje år mer än 45000 personer kastar tomater på varandra. Idag ska vi dock prata om ”Moros y Cristianos” firandet på Mallorca.

I den vackra byn Pollensa, som ligger i norra delen av ön, firas varje år den 2 agusti de kristnas seger (dvs, de kristna som bodde i byn) över de moriska piraterna, ledda av den onde Dragut, som natten den 30 maj 1550 invaderade Pollensa.

För att fira denna seger, så klär sig hälften av människorna som deltar i festligheterna som kristna (dom bär vita kläder och sandaler) medan den andra hälften klär sig som fientliga moriska pirater (deras ansikten målas i olika färger, de bär många smycken och halsband samt klär sig i färgglada kläder). Dessutom, för att kunna försvara sig så har de alla handgjorda vapen, de kristna stora gafflar och klubbor i trä och de morsika piraterna stora svärd. De två grupperna rekonstruerar slaget och resultat är alltid det samma: de kristna byborna vinner över dom moriska piraterna.

Firandet börjas tididgt på morgonen, redan klockan fem, när muskibandet spelar den kända ”Alborada” sången. Festligheterna fortsätter sedan med en gudstjänst klockan 11:00 som hedrar Pollensas skyddshelgon ” Mare de Déu dels Àngels” samt med den typiska mallorkinska dansen ”los Cossiers”.

På eftermiddagen börjar sedan dagens höjdpunkt! Det hela inleds med att Joan Mas (de kristnas ledare) som befinner sig på torget l´Almoina skriker ut en mening där han ber helgonet om hjälp eftersom piraterna har anlänt och striden snart kommer att börja.

Efter detta rop på hjälp, börjar sedan oficiellt den kända striden mot de moriska piraterna och deras ledare ”Dragut”. Det stridas på olika platser och gator i byn och det slutliga stora slaget sker sedan på byns gamla fotbollsplan. Än en gång, och som varje år, segrar dom kristna byborna över de onda moriska piraterna.

Efter segern, tar Joan Mas piraternas flagga och beger sig tillsammans med byborna till byns kyrka där man sen sjunger den så kallade ”Tedéum” sången för att tacka byns skyddshelgon för segern. Dagen avslutas på byns Plaza Mayor (byns huvudtorg) där man sjunger ”Alborada” sången samt Pollensas egna bysång, och med fyrverkeri.

Nu när du känner till historien om öns populära ”Moros y Cristianos” fiesta kan du förutom att komma till Mallorca och spela golf, också klä ut dig till en kristen bybo eller en morisk pirat och delta i detta roliga firande.

Spela golf, njut av Mallorca!

Tillbaka till posts