Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Klostret i Lluc

07/11/2014

Klostret i Lluc

Mallorcas kultur

Legenden bakom grundandet av klostret i Lluc börjar med en morisk pojke, vid namn Lluc (katalanska versionen av Lukas), strax efter den kristna erövringen av Mallorca år 1229. Enligt legenden så hade Llucs föräldrar nyligen konverterat till katolicismen. Legenden säger att Lluc en söndagseftermiddag, när han vallade sina får, såg ett ljus och fann en svart staty av Jungfru Maria.

Han bestämde sig för att ta med statyn till prästen och kyrkan i närliggande Escorca, där statyn av den svarta madonnan fick en hedersplats. Nyheten om statyn och dess mystiska uppdykande spred sig snabbt, och dagen efter kom folket till byns kyrka för att få se den mystiska statyn med egna ögon. Prästen öppnade upp kyrkan, och visade folk fram till altaret där statyn kvällen innan stått, men altaret var tomt och statyn försvunnen. Då kom pojken Lluc bärandes på den svarta madonnan, och berättade att han återigen funnit den, på samma plats som dagen innan.

Statyn låstes ännu en gång in i kyrkan, och ingångarna vaktades väl. Ingen kom vare sig in eller ur ur kyrkan förrän dörrarna låsten upp dagen efter, och statyn ännu en gång var försvunnen. När den återigen återfanns på samma plats som pojken Lluc funnit den, så insåg prästen och hans församling att den svarta madonnan, eller La Moreneta som hon kallas, visat dem till en helig plats, och på samma plats uppfördes klostret i Lluc. Sedan dess har statyn av den svarta madonnan inte försvunnit, utan verkar vara nöjd med sin plats.

Klostret i Lluc kallas ofta för det religiösa centret på Mallorca. Varje år pilgrimsfärdar många hit, till fots från huvudstaden Palma. Klostret ligger på norra Mallorca, i en vacker dal omgiven av berg och bergskedjan Sierra de Tramuntana, 500 m över havet. Till klostret hör en internatskola där alla barnen sjunger i kör. Kören, Els Blauets som betyder ”De blå” på katalanska, är välkänd, och det är en gammal och uppskattad tradition, med rötter redan på 1300-talet. På internatskolan studerar ungefär 40 pojkar och flickor framför allt körsång. De sjunger lovsång varje morgon och kväll och uppträder på söndagar och andra speciella mässor. Just påskveckan är välkänd och välbesökt. Även julmässan är populär då en av De Blå sjunger ”Cant de la Sibila (Sibyllans sång), en profetia från medeltiden om världens slut, som förklarats del av Intagible Cultural Heritage of Humanity av UNESCO år 2010.Klostret är också en vanlig utgångspunkt för många vandringsturer i bergskedjan, och erbjuder en perfekt utgångspunkt för att upptäcka den otroligt vackra bergskedjan Sierra de Tramuntana, antigen till fots eller till cykel. I närheten av klostret finner man några av de mer välkända topparna på ön, som Puig de Massanella, Puig de Tomir, Puig d’en Galileu och Puig Roig.Klostret i Lluc har mycket att bjuda på. Här finns bland annat caféer, campingområde, en fantastisk botanisk trädgård som visar upp över 200 olika växter som är typiska just för de baleariska öarna, och i största möjliga mån visas växterna upp såsom de skulle sett ut i vild miljö. Det finns också ett område dedikerat till aromatiska plantor och medecinalväxter, typiska från just Mallorca. Trädgården är öppen mellan 10-13 samt 15-18, och det kostar inget att gå in, även om ett litet bidrag för att underlätta underhållet alltid är välkommet. Här finns även ett muséeum (inträde 4€) där klostret visar upp arkeologiska fynd, de fantastiska gåvor som skänkts till ära av den Svarta Madonnan,typiska mallorkinska kläder och möbler, ett helt rum fyllt med konst av den katalanske konstnären Josep Coll Bardolet för att bara nämna några saker. Muséeumet är öppet mellan 10-14 varje dag, förutom lördagar. Som ni märker så finns här något för alla, oavsett om man kommer hit för att lyssna till himmelsk körsång eller vandra i berg. Lluc är väl värt ett besök.Närmaste golfbanor: Golf Alcanada och Golf Puntiró

Om du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.comså hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!


Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts