Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Vin på Mallorca

30/05/2014

Vin på Mallorca

Mallorcas vin och mat

Vin har odlats på ön så långt bak som på romartiden men det är under de senaste 25 åren som en stor utveckling har skett.

En blomstrande vinindustri existerar på Mallorca med över 70 bodegor och fler än 500 vinmärken. Vingårdarna finns spridda över nästan hela ön och det finns en stor variation av vin. Söta viner, mousserande viner, rosé, vita samt röda viner produceras.

På Mallorca finns det två stycken ursprungsbeteckningar - eller som det heter på spanska Denominación de Origen (DO)- DO Binissalem och DO Pla i Llevant.

DO Pla i Llevant de Mallorca, som täcker centrala och östra delar av ön, fick sin DO klassificiering 1999 medan Binissalemregionen, i hjärtat av ön, mottog sin DO beteckning redan 1990. Varje år i slutet av september firas i byn Binissalem under flera dagar den populära vinskördsfesten Festa des Vermar som attraherar såval öbor som besökare.

Förutom vingårdarna som tillhör en av de två DOs, finns det också ett flertal andra duktiga vinodlare på ön som arbetar hårt för att producera kvalitetsviner. Dessa tillhör det som kallas vis de la terra (lantvin) och är grupperade under två beteckningar: Vi de la Terra Mallorca och Vi de la Serra de Tramuntana-Costa Nord

När en vinproducent ingår i en specifik DO måste den uppfylla vissa krav när det gäller druvsorter, ursprung och kvalitetskontroller. Endast de vin som produceras i en viss DO och som uppfyller alla kraven, tillåts sedan marknadsföra sig under en specifik DO beteckning.

Det finns en del inhemska druvsorter på Mallorca som den blå druvan Manto Negro,Callet och Fogoneu samt den gröna druvan Moll (eller Prensal Blanc).

Sist men inte minst, Mallorca Golf Tours erbjuder inte bara möjligheten att spela golf på ön; en del av våra golfpaket innehåller andra attraktiva aktiviteter också som besök på vingårdar med vinprovning. En av dessa vingårdar är den gamla gården Son Sureda Ric nära Manacor som producerar ekologiskt odlat vin.

Spela golf på Mallorca och prova öns viner

Play Golf, Enjoy Mallorca!

Tillbaka till posts