Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Typiska drycker från Balearerna

13/06/2014

Typiska drycker från Balearerna

Mallorcas vin och mat

2 omtyckta örtlikörer återfinns på ön: Palo och Hierbas. Palo är en en relativt tjockflytande likör bland annat baserad på gullgentianarot och quina calisaya. Den var ursprungligen ämnad för att förebygga sjukdomar som var vanliga förr i kustområden med träskmark och där flugor och mygg frodades. Den serveras som en aperetif; ensam, med is eller blandat med sodavatten

Hierbas tillverkas på en blandning av örter som till exempel anis, kamomill, citronmeliss och rosmarin. Drycken får sin karakteristiska gröna färg från alla örter. Likören görs i tre olika smaker: torr, medelsöt och söt. Bodegas Túnel är namnet på ett av de mest kända märken av hierbas som produceras på ön.

På senare år har också ett flertal små ölbryggerier öppnats på ön som brygger öl enligt traditionella metoder. Den här hantverksmässigt producerade ölen har uppmärksammats en hel del i media och återfinns ofta på lokala matmarknader.

Den vackra Sollerdalen är känd för sina apelisinodlinger och just apelsiner är grunden till en likör som produceras sedan ett antal år i staden. Angel d'Or är namnet på denna fruktiga lokala likör. Mannen som uppfann drycken heter Miguel Capó och härstämmar från staden där han också har en gård med apelsinträd.

Gin brukar associeras med England, med kanske är det inte så många som vet att på Mallorcas grannö Menorca hittar man en utmärkt gin tillverkad på ön. Menorca har varit en brittisk koloni och engelsmännen lämnade en del spår efter sig som just denna populära dryck.

Gin Xoriguer har varit i samma familjs ägo sedan starten. Destilleriet som ligger i hamnstaden Mahón grundades över hundra år sedan av menorquinen Miguel Pons Justo. Bland öborna dricks oftast ginen med citronläsk och kallas då för pomada.

Play Golf, Enjoy Mallorca!

Tillbaka till posts