Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Typisk mat från Mallorca

05/06/2014

Typisk mat från Mallorca

Mallorcas vin och mat

Det mallorcanska köket är varierat och man återser många ingredienser som finns runt hela medelhavsområdet såsom mycket grönsaker samt olivolja. Grönsaker som aubergine, tomater, paprika och lök används flitigt i många rätter som exempelvis trampó, tumbet och coca.

Fläskkött (cerdo) är mycket vanligt på ön och är basen för den kända kryddstarka röda korven Sobrassada som fått sin karakteristiska färg av pimentón, en sorts spansk paprika.

En viktig ingrediens i det populära bakverket ensaïmada härstämmar också från grisen nämligen manteca eller ister som det heter på svenska. Namnet ensaimada kommer också just från ordet ”saïm” som grisfett heter på mallorkinska.

Det finns också mycket får på ön och grillade lammkottletter är en populär maträtt. Många rätter som är omtyckta på Mallorca återfinns också i det närliggande katalanska köket. Exempel på detta är den anspråkslösa men goda och mättande rätten pa amb oli som består av lantbröd med tomat och olivolja, ofta akompanjerad av diverse pålägg som skinka och ost.

Fisk och skaldjur är också mycket populärt i hela det baleariska köket. På menyer återfinns ofta sepia (bläckfisk) caldereta de langosta (hummergryta) och frito de pescado, en rätt som består av stekt fisk med potatis och grönsaker och ser ut som en slags pyttipanna. Ön är också känd för sina goda gambas (räkor).

Spanien är känd för sin goda olivolja och Mallorca är inget undantag. Det finns flera lokala olivoljeproducenter på ön som tar fram jungfruolja av högsta kvalitet. Extra jungfruolja gjord på mallorcanska oliver serverades till och med på Sveriges Nobelfest år 2009. Aceite de oliva återfinns i åtskilliga rätter och produkter; allt från de kända spröda små kexen ”galletas de Inca” till sofistikerade fiskrätter.

När det kommer till sötsaker och bakverk är mandel en återkommande ingrediens som bland annat är basen i den saftiga mandelkakan gató. Mandlar används också gärna i glass och ett utmärkt ställe att prova just hemgjord glass, som ofta är tillverkad på lokalt odlade frukter och nötter som mandel, apelsin och aprikos, är det familjeägda glassföretaget Can Miquel som har en välbesökt glassbar mitt i Palma.

Mercat de l'Olivar, som ligger i centrala Palma, är en stor populär inomhusmarknad där du kan köpa allt från fisk, kött och grönsaker till typiska lokalprodukter. Över hela ön finns också marknader varje vecka, dessa är perfekta ställen att besöka om man efter att ha spelat några golfrundor vill utforska öns typiska matprodukter och köpa färska frukter och grönsaker.

Play Golf, Enjoy Mallorca!

Tillbaka till posts