Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Tapas

31/03/2015

Tapas

Mallorcas vin och mat

Något som många förknippar med semester i Spanien är tapas, en typ utav mycket populär plockmat. Men vad är tapas egentligen? Och var hittar med de bästa under sin golfsemester på Mallorca?

Ordet "tapas" är ett samlingsnamn för en mängd olika smårätter som kommer från hela Spanien, med med influenser från hela medelhavet. Ordet "tapas" kommer egentligen från det spanska verbet "tapar" vilket betyder "att täppa till"/"att täcka över". Det finns lite olika teorier kring hur de första tapasen skapades, men de två mest populära teorierna säger att tapasen uppfanns som lösning på problemet som barerna hade förr i tiden med flugor och insekter. Genom att man enkelt täckte över ett stop med vin med ett fat som man la lite skinka och annat smått och gott på, så slapp man flugor i drickat. Den andra teorin säger att tapas infördes som ett försök att minska supandet, då kroggäster såväl som hovfolk på detta sätt fick i sig i alla fall några tuggor mellan glasen.

Vilken teori som är sann är det ingen som vet, men något som är sant är att tapas har slagit igenom i hela världen, och står för en stor variation av goda och även ofta nyttiga smårätter som är snabba att tillaga. Tapas kan vara allt möjligt, skivor med olika sorters ostar och lufttorkad skinka, olika typer av tillagade grönsaker, friterad fisk, skaldjur.. Men det behöver ej heller vara komplicerat. En skål med oliver, samt en bit bröd och ett fat med en god olivolja och salt räknas också som tapas.

Men i denna djungel av olika tapasrätter, hur vet man vad man ska beställa? Vi rekommenderar: Jamón Serrano (lufttorkad skinka), Tortilla Espanola (en tjock potatisomelett), Calamares Fritos (friterad bläckfisk, jättegott med citron till), Pimientos de Padron (små gröna paprikor med havssalt, friterade i olivolja), Ensaladilla Rusa ("rysk sallad", en krämig röra bestående av tonfisk, majonäs, potatis, ärtor, morötter..), Gambas al Ajillo (stekta räkor med vitlök) och Croquetas (kroketter med fyllning av tex torsk, kyckling, spenat eller skinka).

Tapas serveras på små fat. Vill man ha en större portion så ber man om en media (1/2) eller en hel ración, eller så gör man som så många andra.. Beställer in flera tapas. Det är gott, och framför allt väldigt socialt att sitta med lite plockmat, titta på folk, prata och dricka gott vin.

I Baskien kallas tapas för pintxos (pinchos). Pintxos är små brödbitar, med något gott uppepå (omelett, skinka etc), och en tandpetare som körts genom hela detta.

I Palma finns det gott om tapasrestauranger, men hur vet man vilka man ska prova? Vi tipsar er om tre av våra favoriter, varav den sista är en riktig dold pärla.


La Paloma

La Paloma - en välkänd tapasrestaurang som ligger en kort bit bort från det stora shoppingstråket i Palma. Härlig atmosfär, och fin inredning. Perfekt om man vill gå ut och äta på tumanhand. Restaurangen är välbesökt, så vi rekommenderar att ni bokar bord i förväg. Detta kan göras på 971 721 745, eller så kan vi hjälpa till.


La Boveda

La Boveda- en tapasrestaurang som är populär bland åretrunt-boende. Hit går du om du är sugen på en genuin, spansk upplevelse. Inredningen är typisk spansk, med vitkalkade väggar, trädetaljer, och skinkor upphängda i taket. Även denna restaurang är välbesökt, särskilt av spanjorer, så att boka bord i förväg är en god ide. Detta kan göras på 971 714 863, eller så kan vi hjälpa till.


Bar España

Bar España ligger undangömd precis efter det stora (högt överreklamerade) restaurangtorget Plaza Mayor. Här är de inte vana att se turister, så var beredd på att både serveringspersonal och gäster kommer att ta sig både en och två extra tittar på er om ni hittar hit. Maten är god, och baren är välbesökt. Här finns tapas och pinxtos. Även denna restaurang är välbesökt, men man kan inte boka bord i förväg. Finns det lediga bord så har ni tur, annars går det lika bra att äta vid bardsiken. Där har man också god utsikt över alla tapas och pinxtos som det finns att välja på. Vill du tjuvkika på hur baren ser ut? Klicka här

Om du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.comså hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!


Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts