Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Ramsan av Sybil

24/12/2014

Ramsan av Sybil

Mallorcas kultur

Ramsan av Sybil kan anses sig vara det mest eftersökta i ögonblicket, för allt i detta firande har sången en gammal historisk bakrund som har överlevt igenom århundradena på grund av det muntliga traditionen, även om det har förbjudits av kyrkan under en lång tid.

Bortsett från den religiösa tron från en och varje, om man är fäst i musik och kultur, föreslår vi er en kort resa genom Mallorcas liturgin kommer ni att experimentera en härlig känsla.

Sibylla är en medeltids sång som är en del av Midnight midnattsgudstjänsten Gallo (Christmas Matins) . Betydelse i det ligger att det är en av de få ejemplarer som fortfarande överlever medeltida religiös och som har överlevt på Mallorca och Alger.

Den är en av den mest populäraste och utspridda heliga dramer. Förklaringen för denna typ av existensrepresentationer ligger i det medeltida Europa, där många gudstjänster firas och åtföljdes av föreställningar och pedagogiska och moraliska dramer för att göra det mer begripligt för befolkningen i byn. Detta är en poem om den slutliga domen, den judicii Signum. Där profeten Jesus Kristus som domare och om domedagshändelser beskrives händelse av världens ände.

Föreställningarna hölls i tempel och har gått i arv generation efter generation, mestadels av muntlig tradition. Det är därför över tiden ramsan av Sybil har utvecklats och förändrats,det kom till överdrift där kyrkan ansâg att den var onödig och efter en lång period av dåliga användning av den , förbjöds det under många år.

Ursprungligen sjöngs det tillsammans med gregorianska melodi ända fram till ca 1600-talet . Från det stunden uppstod olika melodiska versioner som har kommit så långt. Även frân första början sjöng det på latin, från det 1300-talet fanns det redan dokumenterade versioner på katalanska.

För närvarande finns det versioner som tolkas (några skillnader), eftersom det vanligaste är att följa den melodiska beskyddarens betygsättning av noter i 1800-talet. Idag, det vanligaste versioner som tolkas är (undantag några skillnader) att följa den beskyddare melodiska betygsättning av artonhundratalet.

Från början sjöngs Sybils ramsa av präster, men med tiden blev det utbytt och ersattes av barn som körledare. För närvarande i dom flesta kyrkorna är det fortfarande en pojke som sjunger, men även ibland sjunger en flicka eller en kvinna.

I representationen går barnet i sällskap av två eller flera akolyter med ljus, medföljer det till prästgården eller predikstolen. Som beklär har dom oftast en vit tunika eller i färg, ibland broderade på innedelen av halsen och på botten. Dom brukar också ha en kappa och huvudet täckt med en hatt av samma färg på klänningen I händerna bär dom ett svärd under hela uppställningen, när uppställningen är över fäster dom upp svärdet i luften i form av korsning, under firandet när sången är över skär dom sönder en typisk kakbit.

Visan sjungs i toner alla och tillsammans i en enda röst utan musik, förutom imellan det olika verserna då tillsätts orgeln.

Flera malloquinska musiklärda tvekar inte att beskriva ramsan av Sybil som en singulär fenomen också relevant för den musikaliska traditionen av ön. Ett bra exempel på musikens populärighet och en unik händelse där ni kan läsa om de olika musikaliska metoder som har inträffat under århundradena.

Därför år 2004 förklarades det som kulturellt intressen från Consell de Mallorca, Mallorca y Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad âr 2010 por la Unesco.

Med sensationer ända upp till ytan, med hela rösten, med den högtidlighet och med alla traditionella sången, önskar vi er alla en God Jul och Gott Nytt år.

Om du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.comså hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts