Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Drakgrottorna

04/12/2014

Drakgrottorna

Mallorcas kultur

I den pittoreska hamnstaden Porto Cristo på östra Mallorca finner vi ett utav Mallorcas mer välkända turistmål; Drakgrottorna, eller Cuevas del Drach som de också kallas. Spritt över ett område på över 2000 meter har vi här ett konstverk format av naturen och tidens gång, med spektakulära stenformationer, stalaktiter och stalagmiter och en av världens största underjordiska sjöar.

Grottorna upptäcktes redan på medeltiden, och omnämns av Jules Verne i hans bok ”Clovis Dartetor”. Grottorna började kartläggas år 1880, och år 1935 presenterade den katalanska ingenjören C Buigas sin färdigställda ljusinstallation för att illuminera grottornas inre. Den mest imponerande delen av ljusinstallationen är vid den stora underjordiska sjön, där ljusspelet imiterar en soluppgång. Det är verkligen någont alldelles speciellt att uppleva en soluppgång – i en underjordisk grotta!

Området där grottorna finns uppskattas vara daterat ända till Miocen-perioden. De underliga formationerna i grottans inre har bildats genom att vatten stilla och sakta sipprat genom sprickor och sten, som till stor del består av kalciumkarbonat. Olika typer av mineraler har runnit med vattnet från ytan, och detta gör att besökare i grottan kan uppskatta en mängd olika nyanser på de intressanta formationerna.

De formationer som hänger ner från taket kallas för stalaktiter, och de som verkar växa från marken och uppåt kallas för stalagmiter. Stalaktiter växer ca 1 cm per 100 år, så det man ser här har verkligen tagit tid att bygga upp. Därför är det också extra viktigt att man respekterar reglerna, och inte rör vid de omtåliga stenformationerna.

Här finns fler underliga former som ser ut som kolumner, väggar, träd och trädrötter. Det är verkligen en mäktig och underlig känsla att vandra mellan dessa olika grotthallar, på sina håll är det hela 25 meter upp till taket på grottan, och njuta av de olika former som ljusinstallationen lyser upp. Det är som att gå runt i naturens eget konstmuseum.

Men det kanske mest imponerande i denna samling med grotthallar är den stora underjordiska sjön, Martel-sjön. Detta är en av de största underjordiska sjöarna i hela världen, och den är ungefär 170 meter lång, och dess djup varierar mellan 4 upp till 12 meter.

Här slår man sig ner på en bänk i den stora grottsalen, och ljusen släcks ner, och det det blir så tyst att man kan höra en nål falla till golvet. Långt bort här man tonerna av en fiol komma svävande över det mörka vattnet i den underjordiska sjön, och sedan får man uppleva en fantastisk soluppgång (inne i den underjordiska grottan) ackompanjerat till ett klassisk musikarrangemang. Ljusspelet tillsammans med musiken skapar något magiskt, och är defenitivt ett vackert minne man tar med sig från Mallorca.


Bra att veta

Öppettider: 1 November till 15 Mars – Turer kl 10:45, 12:00, 14:00 och 15:30. 16 Mars till 31 Oktober – Turer kl 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00, 16:00 och 17:00. Stängt 25 December och 1 Januari.

Inträde: Vuxen 14,50 €, barn mellan 3-12 7,50€, barn under 2 gratis. Biljetter börjar säljas efter kl 09:00, och då kan man köpa biljett till den turen under dagen som passar bäst. På biljetten så står det vilken tid turen börjar. Det går också att köpa biljetter på förhand via internet, om man betalar med kort, sålänge man kan skriva ut biljetterna.

Bekvämligheter: Gratis parkering, trädgårdar, bar, souvenirshop, toaletter, picknickområde, busshållplats och bankomat. Grottorna ligger nära den trevliga staden Porto Cristo, där det finns många trevliga barer och restauranger och små affärer att gå och strosa i. Det finns också en härlig strand intill hamnen där man kan ta sig ett svalkande dopp under de varmare månaderna.

Hitta hit:

Klicka här för en vägbeskrivning via bil eller buss.

Närmaste golfbana: Golf Son Servera och Pula Golf.

Om du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.com så hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!


Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts