Boka din Green Fee + Hotell

Blogg Mallorca Golf Tours

Alfabias Trädgårdar

21/11/2014

Alfabias Trädgårdar

Mallorcas kultur

På Mallorca finns det många gömda skatter som en besökare på ön kan njuta av under praktiskt taget hela året, och inte bara under den varma sommaren. En av dessa skatter är Jardines de Alfabia, Alfabias Trädgårdar, som man finner på en rustik lantegendom i området Bunyola, vid foten av bergskedjan Sierra de Tramuntana, ungefär 17 km från huvudstaden Palma.

Sammansättningen av gården, trädgårdarna och fruktodlingarna har, sedan år tillbaka, officiellt (och välförtjänt) utnämts till ett Monumento Artístico Nacional (nationellt artistiskt monument), vilket garanterar trädgårdarnas preservation, oavsett hur byggandet i området kommer att påverkas i framtiden. Ägarna till lantegendomen är den nobla familjen Zaforteza. Efter att Jaime den 1:e erövrat balearerna gav kungen lantegendomen till sin farbror Nuño de Rosellón, som i sin tur sålde den till den moriska familjen Ben-Abet. Efter detta bytte lantegendomen äger flertalet gånger, för att slutligen hamna hos familjen Zaforteza, de nuvarande ägarna som haft hand om Alfabia sedan 1700-talet.Alfabias Trädgårdar, eller Jardins d’Alfabia som de heter på katalanska, finner man i Bunyola, vid kilometer 17 på vägen som går från Palma till Sollér, och är (namnet till trots) inte bara trädgårdar, utan mer som en större lantegendom med bland annat en vacker villa och framför allt fantastiska trädgårdar. Trädgården är en typologi över hur gårdar såg ut under den moriska perioden på ön. Morerna var de som uppfann terassodlingarna som man kan se på så många olika ställen på ön, samt även de som tog citrusfrukten hit till Mallorca och började odla dem. Tyvärr (för de av er som är mycket intresserade av klassisk arabisk arkitektur) så har huset inte gått orört genom tiderna, utan ändrades om under renässansen, då landegendomen passerade i händerna på adliga familjer som ändrade om för att ge en större känsla av rikedom och lyx.
Familjehuset byggdes redan på 1400-talet, medans en vinge byggdes på under 1600-talet och fasaden i barock-stil är från 1700-talet, och ritad av arkitekten Joan d’Aragó. I huset så har tidens gång lämnat kvar spår från varje epok, och huset i helhet är en spännande blandning av olika stilar; morisk, gotisk, renässans, barock, romantisk och på sin ställen finner man även engelsk rokoko. Sedan 1700-talet har huset i det stora hela inte ändrat utseende. Trädgårdarna som omger lantegendomen är väldigt vackra, och med starka drag från framför allt barocken och renässansen, som till exempel giochod’acqua – en typ utav dold fontän där de gömda vattenstrålarna blöter ner intet ont anande besökare.I det stora hela så bjuder området på en avslappnande atmosfär och många fröjder för ögat, och är väl värt ett besök.

Öppettider:

Från 1:a April – 31 Oktober : Måndag till Lördag 09:30 – 18:30. Inträde 6.50 €

Från 1:a November – 31:a Mars : Måndag till Fredag 09:30 – 17:30, Lördag 09:30 – 13:00. Inträde 5,50 €

Stängt under December månad.

Närmaste golfbana: Golf Son TermensOm du efter detta inlägget får resfeber så botas denna feber bäst genom att kika på våra golfpaket, och börja planera din golfresa till Mallorca! Du kan också sätta ihop ditt eget flexibla golfpaket!

Om du inte hittar det du söker efter, slå oss en signal på 08 44 68 24 27 eller skriv ett mejl till sales@mallorcagolftours.comså hjälper vi dig gärna!


Spela golf, njut av Mallorca!


Kan du inte få nog av Mallorca? Följ oss på Instagram för att se mer av Mallorca, eller registrera dig till vårt nyhetsbrev.

Tillbaka till posts